Wednesday, February 16, 2011

Sami Yusuf's Without You & My Ummah

Buying Sami Yusuf's albums was one of the stuff that I put in my wishlist ever since I listened to his songs - Mother and Asma Allah. I fell in love with these two songs.

Religious songs are the best songs ever. Sebelum ni saya jarang dengar lagu-lagu nasyid ataupun lagu-lagu yang berunsur keagamaan. Now, I'm addicted to these kind of songs. Lagu-lagu keagamaan (nasyid) ni mengingatkan saya tentang kebesaran Allah S.W.T dan tujuan kita hidup di dunia ini selaku hamba-Nya. 

Saya bukanlah seorang Muslim yang baik. Most of the time, I forgot to remember Him. I want to change that. I want to remember Him all the time. Tapi most of the time saya lupa. Godaan dunia memang kuat. 



Dalam koleksi saya sekarang, album-album nasyid sudah ada. Album-album Sami Yusuf memang best. Walaupun message yang dia sampaikan dalam lagu-lagu dia berunsur keagamaan, susunan muzik untuk kebanyakan lagu-lagu dalam album tu modern & funky. Sekali dengar macam lagu-lagu hip hop. Dua kali dengar macam lagu  techno. Walaubagaimanapun, ke-hip hop-an & ke-techno-an susunan muzik lagu-lagu tu tidaklah keterlaluan. Just nice. Pendekatan yang sangat sesuai untuk menarik perhatian anak-anak muda untuk dengar lagu-lagu nasyid.

Saya beli dua album Sami Yusuf - Without You & My Ummah. Dalam album Without You, lagu-lagu yang saya suka ialah Asma Allah (one of my favourites), Without You, Sallou, A Thousand TimesNever Never (lagu ni unik sebab ada part dalam lagu tu yang sangat laju). Dalam album My Ummah pula, lagu-lagu yang saya suka ialah Mother (one of my favourites), My Ummah, Ya Rasulullah, Make A PrayerFree (saya sangat suka susunan muzik lagu ni).  

Overall, dua album Sami Yusuf ni memang best. I give 4 stars out of 5. I'm looking forward to find more nasyid albums. Insyaallah.

P/S: I'm trying to be a good Muslim, insyaallah.



5 comments:

DanieL AdiE said...

Wah..nie yg nak cari album Sami Yusuf nie..

Qarl said...

Amin

i heard Malik Benabi or somthing like dat got great voice and good songs too

Qarl said...

definitely not MALIK BENABI

wat i;m thinking about while posting that comment huh
hhhaa
a

Leeya said...

InsyaAllah, dah ade niat baik, Allah mesti tolong..sy pun suke sami yusuf ni.. maher zain pun best gak. (:
they touch people's heart with their songs. (:

Afzainizam said...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
selamat hari kekasih wahai kekasih Allah, Nabi Muhammad S.A.W...
۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞
Salam Sebuah persahabatan....
Terima kasih
kembara ziarah maya”
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

"Sesungguhnya Allah dan para Malaikat sentiasa bersalawat keatas Nabi" Ya Allah! Limpahkanlah selawat serta salam kepada Nabi, ahli keluarga baginda dan para sahabat.

Allah berfirman,' Kami tidak menurunkan kamu melainkan sebagai rahmat kepada seluruh manusia.' (Al-Anbiya':107)

۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞