Wednesday, January 19, 2011

Saya pelajar IPG Kampus Gaya, Kota Kinabalu.

Good evening.

Tengah jalan-jalan di blog orang lain, sy tenampak satu blog ni, title dia Blog Pilihan Malaysia. Nampak macam best jak. So sy pun bukak la blog itu. Pas tu baca baca baca, ada pulak satu segmen yang bertajuk Sahabat Blogger ni dorang buat. Tujuan dia untuk kasi promosi blog-blog yang ada di pasaran sekarang ni la.

I think this whole idea of gathering blogs and promoting them here is WONDERFUL. There are so many good blog writers out there and this could help those talented ones (I hope I'm one of them) to showcase their talent to other bloggers. So, the main point here is, I decided to join. Haha~

Now what should I do?

First, off course lah sy harus bagi kredit sama blog yang menganjurkan segmen ni. Blog ni tidak lain dan tidak bukan dikenali sebagai Blog Pilihan Malaysia. Not bad lah. Suda ada lebih kurang 2405 followers. Woah, banyak tu! Banyak la blog-blog orang dia promote di dalam tu. In case you wanna check it out (please do), go to this blog and see and read for yourself lah. [CLICK] 

OK now, my nickname is Fanzi and I'm a student. Student dimana? Haaa~ Check out the blog's title. Saya ni pelajar Institut Perguruan Guru Kampus Gaya di Kota Kinabalu, Sabah. Sy belajar sana since 2006. Lama sudah. Sy ambik kursus B. Ed TESL. So terang terang lagi bersuluh la sy kena ajar English bila masuk sekolah nanti. Sekarang ni sy study di UiTM Shah Alam (part 6). Mesti timbul soalan di kepala kamu kenapa study di UiTM kan? Hehe~ Gini, sebab program TESL ni link dengan UiTM. That's why kami kena hantar g Shah Alam. Budak-budak IPG memang sedia maklum la pasal ni. Huhu~

Banyak pengalaman pahit manis yang sy dapat time belajar ni. First and foremost, off course lah dapat jumpa ramai kawan baru. Sy masih ingat lagi waktu time orientation week dulu, semua segan-segan sebab baru jumpa. Tapi bila suda rapat, macam-macam karenah yang tida pernah dilihat kluar. Menjijikkan ada, lawak pun ada dan yang bikin kesian pun ada. Pendek kata, macam-macam ada lah. Haha~

Pengalaman paling manis sy, I guess, menang pertandingan menyanyi di institut. Dulu-dulu, sy ni jenis yang suka nyanyi dalam bilik mandi jak. Segan mau nyanyi depan orang ramai. Tapi bila institut buat pertandingan nyanyian untuk KAGUM, kawan-kawan sy suruh sy join, so sy pun pigi lah. Tida sangka MENANG. Haha~ Pas tu dihantar betanding di Bandar Penawar Johor. Memang pengalaman manis lah. And start dari situ, macam-macam lagi benda yang best-best berlaku. 

Sy rasa sepanjang belajar di IPG, tiada kenangan pahit lah. Memang semua manis. Best gila sebab most of the activities, we did it together. There are 25 of us in a class and each of us is unique and awesome in our own way. Kenangan pahit tu tiada sangat lah. Kena tegur oleh lecturer or kena panggil masuk HEP tu kira perkara biasa lah. Students' life la kenen. Hehe.

My friends a.k.a course-mates are the BEST! We did so many things together. The sweet memories are endless.















Sorry I didn't put any caption there. You can see in the pictures that we did almost everything together right? That's the most important part.



So these are us - B. Ed TESL Cohort 5 of IPG Kampus Gaya, Kota Kinabalu, Sabah, doing the best we can to become AWESOME English teachers in the future. Teaching is not something that I'm passionate about initially, but as I move on and with the support of my awesome friends, I find that teaching is actually one of the best things to do in life. Teachers educate other people and before they could do that, they need to educate themselves first. Well, most jobs require us to be educated first. What I mean here is, to really teach other people as in teaching them the value of life, we need to exposed to the world.

Maksud sy, guru bukan setakat mengajar membaca, menulis, mengira, melukis etc etc tapi paling penting ialah nilai-nilai moral dan pengalaman hidup cikgu tu yang akan membantu students untuk mengharungi hidup. Cewaah, macam penceramah pulak. Jadi maknanya disini, cikgu perlu ada exposure yang luas tentang skop hidup. Cikgu ni ialah role model kepada students sebab kebanyakan masa students dihabiskan di sekolah dan di rumah. Jadi cikgu punya tanggungjawab hampir menyamai tanggungjawab ibu bapa.

Belajar di IPG dan UiTM banyak membuka mata sy untuk jadi seorang individu yang lebih terbuka. Sy belajar benda-benda baru merangkumi budaya dan cara hidup, interaksi sosial etc etc. Those exposures could really help when I deal with the students. I could talk about so many things concerning life and hopefully prepare them for their future.

Sy harap kalo sy suda mengajar nanti, sy buleh buat PERUBAHAN. Sy mo pastikan yang students buleh berusaha sendiri tanpa bergantung banyak kepada cikgu. Kalo buleh sy mo dorang study macam students di universiti. Not so exam-oriented. Evaluation on their learning should be emphasized on their on-going learning, not wholly based on the exam. And they should be given the freedom to choose what they want to learn. 

Basically, that's what I think about our education. I'm not a teacher yet so I have no idea how it is going to be like soon. Hopefully, I can make a difference. 



P/S: Photos are taken from several sources (credits to Facebook).

Yours truly,
FANZI

8 comments:

Aly89 said...

Aaaww...I support you!

*Challenge!!!* :D

syam said...

WE SUPPORT YOUU!
CHALLENGEEEE!

Fanzi Ruji said...

apa ba challenge challenge ni? huhu~

mr.syazwan said...

F
U
U
U
Y
O
O
O

cantekkk

jadi pelajar gemilang cemerlang dan terbilang

=_=

mySheiRa said...

salam kenal dr stdent utm :)

zizidiazora said...

Fanzi, catatan perjalanan hidup kita adalah pangalaman yang tidak ada dijual di pasar malam dan melalui pengalamanlah kita jadikan landasan untuk meneruskan kehidupan.

tapi.....suara kamu memang sedap ba..
hehehe.....tibe2

mr. whimsical said...

fanji ko jadi ja lecturer baaa!lol

FarhaNezam said...

eh my super super senior!