Monday, January 17, 2011

Buat videoblog bukan senang.

Haha~ Slalu tengok video orang di Youtube, macam best saja. Dorang buleh cakap pasal macam-macam and panjang-panjang. Kalau tengok, rasanya kita pun buleh buat.

Tadi sy try mo buat video blog. Tapi baru beberapa saat becakap suda tersasul-sasul. Alaaa, macamana la ni? Ingat buat video blog ni senang. Rupa-rupanya susah. Kenapa susah?

Ada beberapa sebab kenapa buat video blog ni susah.

  1. Kalau tiada modal mau bcakap memang susah. Sebelum buat video blog kena make sure ada topik mau dicakap.
  2. Perasaan malu bila becakap depan camera. Contoh terbaik ialah sy (Fanzi Ruji). Haha~ Lain la perasaan dia kalau cakap dengan camera. Ni blum lagi pakai camera yang canggih-canggih untuk buat movie tu. Ni baru camera handphone sudah tersipu-sipu malu. Hahaha~ Heran jugak macamana artis-artis & pengacara majlis tu buleh focus mata dorang dekat camera tu. Memang hebatlah diorang.
  3. Setting buruk. Maksud sy, tu background la ba kan. Kalau mau video tu nampak cantik dan ada kelas, mutu, gaya dan keunggulan kena la cari tempat yang paling proper. Macam tadi sy try buat vblog di dapur sebab malu mo buat di ruang tamu. Manalah tau tengah best syok sendiri depan camera tiba-tiba housemates kluar dari bilik pas tu nampak kita macam orang gila becakap sama camera phone. Confirm bikin malu. Kan? Kan?
  4. Kualiti camera kena la cantik. Kalau setakat camera phone 5MP jak (macam handphone sy) susah lah sikit kan. Kualiti gambar and bunyi confirm reduced. Unless kalau kamu pandai edit sana sini nanti. 
  5. Haa~ Cakap pasal edit video nih, tu pun satu kriteria penting kalau buat video blog. Editing kena la macam pro walaupun bukan pro. Bajet-bajet pro saja lah. Hehe~
  6. Cakap depan camera ni actually sama juga dengan bcakap dengan orang. Beza dia cuma camera ni tia pandai bagi respon. Jadi kalau becakap tu rasa macam syok sendiri. Eye contact mo kena jaga supaya tu mata nda lari-lari pandang atas bawah kanan dan kiri. 
  7. What else? Hm, untuk perempuan-perempuan pulak, lagi afdal lah kan kalo touch up dulu sebelum buat vblog. Reason dia supaya nanti kamu nampak comel-comel dalam video dan manis dipandang. Kan? Bagi lelaki pula, kalo mo mekap-mekap tu silakan. Jangan ja la over sangat sebab nanti orang fikir kamu ni golongan yang suka pakai pakaian perempuan. Hehehe~
  8. Last but not least, kena pastikan yang sebutan or pronunciation kena jelas dan betul supaya orang senang mau faham apa yang kita mau cakap. Elakkan mumbling atau buat bunyi-bunyi pelik yang buat dahi orang bekerut bila tengok video kita.



See! Bukan senang bah mau buat video blog nih. Banyak tul pantang dia. Sy memang salute la orang yang buleh becakap depan camera sampai 5 minit tia pandai habis-habis. Tapi dengan teknologi sekarang ni buleh cut and paste kan. Mana yang buruk tu cut and then paste yang OK.

Kalau macam sy ni, memang FAIL la buat video nih. Segan, nervous and teda bahan bicara. Mo buat video kenen tapi malu bak kata pepatah, hidup segan mati tak mau. Jadi hasilnya memang HANCUUR. Tapi tia pa. Lain kali buleh cuba lagi. 

Ni la video blog yang HANCUR MANCUR tu. Sila maafkan sy kio. Huhu~



Yours sincerely,
FANZI

15 comments:

Pinku no Ichigo Yuki said...

yo bro.. law maw buat vlog, prepare script dulu..mcm sa bikin. kompom lancaaar! hehehe.

sa try spontan pnya mmg fail.. huhuhu

Fanzi Ruji said...

tu la pasal. hahaha. eh, bg link vblog ko. mo tgk.

mr.syazwan said...

macam mana nak jd artis ini

tkt pada camera??

hahaha

practice make prefect

=_=

Fanzi Ruji said...

haha. tu la pasal. tgk je la video tu. hancusss. hahaha.

betul3. practice makes perfect.

Amir Naufal said...

cik abg pemalu nie..hehe..

Fiq Fikri said...

wei2 ko buat vblog..buat lame2 sikit aku nk tgk..tatap lame hahahah
guraw2

Dewi Batrishya said...

LOL... It's TRUE!!! XD
Practice makes perfect though.
FIGHTING!!! :D

Fanzi Ruji said...

amir naufal: kira pemalu la jugak. ahahaha~

fiq fikri: hahaha. nak try buat lah ni. tp segan la wei. nak buat video miming mcm ko buat tu lagi la segan. hahaha~ nnt sy buat vlog panjang 5 minit. ko tatap la puas2! haha~ =P

Pinku no Ichigo Yuki said...

errrr... nda payah laa.. haha. sa nda buat vlog, sa wat makeup tutorial... nda pyh la tgk... huduh

zizidiazora said...

hahaha....nanti practise depan cermin dulu kemudian baru depan camera.. boleh gitu??? haha... tak pe jangan putus asa boleh try lagi....

Fanzi Ruji said...

pinku: bgtau la bah.

zizidiazora: hahaha. yep2.

Pinku no Ichigo Yuki said...

=.=;; ada tu d fb sa.. law interested ngan makeup bleyh la tgk. hehe

luxperpetua said...

hahaha.kau sot.

takpe.cube lagi.

Sekamar Rindu said...

salam..

entri yg sangat berguna ni..tq.


***follow ur blog..**134

Fanzi Ruji said...

thnk u sekamar rindu.. =)