Monday, January 17, 2011

Gosip gosip dengan blogger blogger TERKENAL.

Sapa tidak kenal dengan bloggers nih?












Confirm la semua mesti kenal kan sebab dorang semua ni kira top bloggers yang aktif dengan dunia perblogan. Hehe~

Tida kenal?? Aiseh, patut kena sepak kamurang ni tau. Haha~ Gurau jak. OK, bagi yang tidak kenal, meh sy kenalkan. From top to bottom: Amir Rayyan, Eazy, Haiqal, Adie and last but not least the otai, Hizami. Just click on the pics if you want to go to their respective blog, OK.

Last weekend sy suda jumpa dengan dorang semua ni di Melaka. Dorang ni semua memang peramah. Tidak sia-sia sy pg Melaka sebab dapat jumpa dengan dorang nih. Sudah jumpa dorang ni off course lah borak-borak pasal dunia blog. Ada banyak jugaklah info-info bernas dan mengejutkan sy dapat. Hihi~

Lepas crita-crita dengan dorang, timbul la semangat di kepala ni mau jadi blogger hebat macam dorang. Time borak-borak tu dorang ada crita c blogger yang sorang ni dapat RM8K - 9K hasil daripada tekan-tekan komputer punya keypad jak. Punya BEST! Bayangkan ko just duduk-duduk di depan laptop sambil post entries di blog, trus dapat RM9K setiap bulan. Nah, tenganga mulut trus oh. Siapa sangka pendapatan blogger ni lagi tinggi dari kebanyakan jobs yang ada di pasaran sekarang. 

Trus semangat mo berblog membuak-buak nih. Harap-harap bukan setakat hangat-hangat taik ayam la. Haha~ Kira bloggers macam yang dipamerkan di atas dan jugak blogger yang dpt ribu-ribu tu jadi idola sy trus lah. Sy pun mo jadi hebat macam dorang.

Maka dengan itu sy kumpul-kumpul ilmu yang dorang bagi trus sy dapat formula bagaimana mo jadi blogger TERHEBAT.



HOW TO BECOME A TOP BLOGGER WHO EARNS RM9K PER MONTH:

  • Rajin-rajinlah update blog. Dalam sehari tu kalo dapat buat 5 entries tu kira OK la tu.
  • Kalo ada gathering di mana-mana, pegi lah. Lagi banyak ko tunjuk muka di mana-mana event, lagi naik saham ko (harap-haraplah). Tapi pastikan update la blog and crita pasal event tu and suruh orang check out your blog.
  • Follow blog-blog lain dan rajin-rajin lah drop komen suruh dorang follow balik.
  • Mesej kawan-kawan dan family terdekat dan terjauh buat blog and follow blog ko. Kalo tia puas hati iklan lah blog tu dekat mana-mana papan kenyataan. Ini sesuai untuk yang ada bisnes rasanya.
  • Buatlah entry pasal artis or gosip-gosip sebab ramai orang suka baca gosip-gosip ni. Tengok sajalah Perez Hilton. Maju blog dia.
  • Selain buat blog pasal selebriti, buat juga crita pasal blogger lain supaya bloggers boleh tau crita-crita hangat sesama bloggers.
  • Sekali sekala buatlah contest. Macam kebanyakan bloggers buat sekarang tu. Kalo buat contest ni mesti ramai yang join sebab buleh dapat hadiah free. Tapi pastikan lah hadiah yang ko tawarkan tu berbaloi. Kalo setakat key chain yang ada jual kat mana-mana kedai mungkin orang tia mo join contest tu. Maybe untuk contest tu ko buleh buat syarat kalo mo join it's compulsory to follow your blog. 
  • Rajin-rajinlah buat review. Review ni termasuklah review pasal movie, food and restaurants, boutique, shopping mall, events, machines, cars, tempat-tempat menarik etc. Actually banyak benda buleh buat review. Memang confirm ada orang follow kalo ko buat review on a daily basis sebab orang suka baca review actually.



See, banyak cara yang buleh kita buat kalo betul la mo jadi blogger yang berjaya. Setakat ni sy cuma blogger hangat-hangat taik ayam jak lagi. Belum boleh digelar blogger tegar. Lagipun followers pun sikit saja. Tapi tia pa. Lambat laun kalo kita keep on improving our way of writing, lambat laun akan berjaya jugak. Ini nasihat actually untuk sy. Haha~

Wah, kira panjang lebar jugak sy membebel kan.
OK lah, sampai disini sahajalah crita saya kali ni. Kalo ada masa nanti sy tulis lagi. 

Your sincerely,
FANZI

13 comments:

Chriz said...

mantops..selalu blog arr.hehe

eazy n atief said...

fanzi;
rasenye berblog dalam bahasa lagi ramai yang komen kan?hihihi
gagah tu copy paste sume banner bah!

Amir Rayyan said...

jadi diri sendiri...itu paling penting...:)

Fie said...

wahh sy kenal semua top blogger tuu..hahaha...
:)

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

woo..p mlaka sudah...

neway keep on blogging!!!!

mr. whimsical said...

nah.sa pn mau aktif balik nieee!yay

Qarl said...

top sgt ke?

hahaha

thanks

Fanzi Ruji said...

chriz: tu la ni. aim mo dpt RM9K sebulan. hehehe.

eazy: yup. org takut nak komen post2 dlm BI tu kot. hehe.

amir: jadi org sabah kan. hehe.

fie: sda pnah jumpa semua? sy sudaa. hahaha.

a.f.a: yup. thanks.

eoji: jom! jom!

qarl: of kos lah. hehe.

zizidiazora said...

New follower, nampak dalam blog adie. Pepe pun jadilah diri fanzi sendiri sebab fanzi ada cute brain. hehehe...

Dah tengok You tube,suara awak memang best giler..power..i liiike.

Fanzi Ruji said...

zizidiazora: thank u. i'll try my best utk jadi diri sendiri.

=)

Dedy Ary said...

i antara ciri-ciri kebahagiaan dan kemenangan seorang hamba adalah : Bila ilmu pengetahuan nya bertambah, bertambah pula kerendahan hati dan kasih sayang nya. Setiap bertambah amal -amal sholih yang dilakukan, bertambah pula rasa takut dan kehati-hatiannya dalam menjalankan perintah Allah. Semakin bertambah usianya, semakin berkurang lah ambisi-ambisi keduniaannya. Ketika bertambah hartanya, bertambah pula kedermawanan dan pemberiannya kepada sesama. Jika bertambah tinggi kemampuan dan kedudukannya, bertambahlah kedekatannya pada manusia dan semakin rendah hati kepada mereka. Sebaliknya, ciri – ciri kecelakaan adalah : Ketika bertambah ilmu pengetahuannya, semakin bertambah kesombongannya. Setiap bertambah amalnya, kian bertambah kebanggaannya pada diri sendiri dan penghinaannya pada orang lain. Semakin bertambah kemampuan dan kedudukannya, semakin bertambah pula kesombongannya

fahmijarai said...

best pula.. nnt try la...

Seycil Ciceylia said...

buat review... boleh cobaa !