Sunday, April 3, 2011

Review: Erul, Amir & Lena Menyerlah di Konsert Tirai Akademi Fantasia 9


What about it?


I've just finished watching the videos of the first concert. Rumah saya tiada ASTRO, so tengok dekat Youtube saja. Nasib baiklah [orang] ni upload video-video konsert tu. Dapat jugak tengok walaupun kualiti video kureng sikit.

So, about the concert, honestly speaking, it was quite hambar. But not because of Aznil; he hosted the show awesomely, as usual. It's quite hambar because there's nothing special in terms of vocal ability and performance of the students. Not all of them lah, of course. Ada beberapa orang yang memang menonjol in terms of keupayaan vokal dan persembahan. Also, not to forget, ada yang menonjol sebab perangai terlebih gedik which I think is good and bad at the same time. I think, to be a great performer, you have to be a little bit gedik but not too much. Kalau terlebih gedik, nanti penonton menyampah. Betul? Isu rupa paras saya tidak mau sentuh because I think talent is more important. Nama pun pertandingan nyanyian kan. Appearance tu boleh improve from time to time, according to Erra Fazira. Hehe.

By looking at the students' performance, setakat ni yang paling menonjol ialah si Erul, si Amir dan si Lena. You don't have to agree with me because it's my personal opinion. You may have different opinion. But that's fine. 

I think, Erul has the total package; vokal dia bagus, penampilan dia OK; yes, I'm bias because I also like K-Pop, dan persembahan dia OK. But I think dia perlu soft-kan sikit suara dia. He tends to punch suara dia all the time. Macam nyanyi lagu patriotik pulak. Kalau boleh, suara tu relax-kan lagi. Barulah nyanyian pun ada feel. Wah, macam lah saya ni terer nyanyi kan. Haha. In terms of experience, saya rasa Erul ada kelebihan sebab before this dia pernah jadi protege Jaclyn Victor dalam rancangan MENTOR TV3. So, he has many advantages. Harap-harap dia tidak buat voters menyampah. Haha. 

As for Amir, I really really like his voice. Suara dia husky. Memang sedap lah. His voice can make me fall asleep. Good job! Keep up the good work Amir.

Next is Lena. In my opinion, Lena menonjol sebab dia gedik. The good thing is, I like his gedik-ness, for now. Don't know sampai bila saya boleh tahan tengok perangai dia. Agak funny jugak lah. But if she continues acting like that for the rest of the show, saya rasa memang ramai lah yang akan meluat. Ingat Cik Lena, mau gedik tu kena bertempat. In terms of vocal, she's good. That's it for her from me.







Contestants lain pula agak mengecewakan. Vokal so so. Ada yang suaranya terkucil tapi isu terkucil ni saya rasa tidak payah digembar-gemburkan lah. Furthermore, persembahan pun so so. This is the last AF. The talents should be greater this year. But sadly, kebanyakannya biasa saja. Kebanyakannya boleh nyanyi tapi tidak cukup untuk buat saya cakap 'WOW'. Setakat ni yang berjaya menarik perhatian saya ialah si Erul dan si Amir. Thank God these two are in the show. 

Now let's talk about Nera. Initially, saya kenal Nera sebagai peserta ratu cantik Miss Earth Sabah. Saya tidak tau pula dia pandai menyanyi. Anyway, good for her. She has what it takes to make it in the showbiz but I think it's not enough. Vokal dia kurang kuat compared to some of the others. However, she is definitely the most beautiful one in the show. Confirm lah kan. Ratu cantik bah dia tu. Sumandak olumis. For those yang tidak faham, sumandak olumis = gadis cantik. Oh ya, Ning Baizura komen kasut tinggi Nera tinggi sangat. That comment is kinda funny. Nera ni bekas peserta ratu cantik. Pakai kasut tinggi setinggi 7 atau 10 inches tu kacang saja bagi dia. Hehe. Anyway, as fellow Sabahan, I wish her all the best!


Overall, the show was OK. Aznil mengacara memang sangat best. Rasanya kalau orang lain jadi host tadi, confirm hambar gila lah show tu. To all the students / contestants, you guys have a lot to improve to prove that you deserve the voters' votes. All the best! Kalau saya rajin, insyaallah next week saya buat review lagi.

Before I end this entry, I 'd like to say "Peeeewwwiiiitttttt!" Amy Search jadi pengetua. Cool lah. Haha.


2 comments:

DanieL AdiE said...

Mmg hambar....bosan tgk smlm..

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

A bit bosan...tp x tau lass ms Ned week...hope ade yg best...sedih laaa pentas dia...cm ala2 konsert funfair jeee...ke smentara??