Monday, January 31, 2011

Mana satu pilihan hati?

Saya mau beli kereta. Tapi saya confuse lah. Mau beli kereta nasional atau pun kereta import?



Sebelum ni, saya sudah intai-intai kereta Hyundai i-10. Proses pembelian sudah pun dijalankan tapi saya belum sign agreement lagi. So, kalau saya mau cancel, still boleh. Huhu~ Kereta i-10 ni kecil jak, saiz dia lebih kurang kereta Perodua ViVA. Memang comel lah macam saya. Hehe~






Tapi kereta ni mahal sebab dia kereta import. Saya mau kereta auto tapi mahal sangat. Maknanya, kalau saya mau Hyundai i-10 ni, saya terpaksa ambil yang manual sebab murah sikit. 

Tapi saya mau auto car. Huhu~

Semalam saya tengok TV, saya nampak iklan kereta Proton yang baru. Nama kereta tu Proton Saga FL. FL stands for Facelift. Cantik jugak model Saga yang baru nih. Saya terpikat. Kalo misalnya saya pilih kereta Proton Saga FL nih, saya boleh ambik yang auto. Yes! Hahaha~




Not bad kan? Huhu~

Sekarang dalam dilema mau pilih mana satu. Oh, mana satu pilihan hati? Lepas ni saya mau buat comparison list and then decide which car I'm going to buy. 

What do you think?


PHOTO: Google



Yours sincerely,
FANZI

Sunday, January 30, 2011

Maher Zain's Insha Allah Malay version.

PHOTO: Google

Maher Zain is my favourite Nasyid singer. I really really love his voice. Suara dia boleh buat orang insaf. Memang sedap lagu-lagu dalam album dia ni. Saya paling suka lagu Thank You Allah, Allah Allah Kiya Karo, The Chosen One dan Insha Allah. Setiap malam saya dengar semua lagu-lagu Maher Zain dalam iPod sampai saya tertidur. 

PHOTO: Google

Lagu Maher Zain, Insha Allah, versi Bahasa Melayu sudah ada. Best. Pronunciation Maher Zain sangat bagus considering the fact that he's not Malay.


Andainya
Kau rasa tak berupaya
Hidup sendirian tiada pembela
Segalanya suram, bagai malam yang gelap
Tiada bantuan, tiada tujuan

Janganlah berputus asa
Kerana Allah bersamamu

[Chorus]

Insya Allah 
Insya Allah
Insya Allah
Ada jalannya

Andainya
Kesalmu berulang lagi
Bagai tiada ruang untuk kembali
Tika keliru atas kesilapan lalu
Membelenggu hati dan fikiranmu

Janganlah berputus asa
Kerana Allah bersamamu

[Chorus]

Kembalilah
Kepada yang esa
Yakin padanya, panjatkanlah doa
Oh ya Allah
Pimpinlah daku dari tersasar
Tunjukkan daku ke jalan yang benar
Jalan yang benar
Jalan yang benar
Jalan yang benar

[Chorus]



P/S: This entry / post was inspired by [Adi Luqman].


Yours truthfully,
FANZI

Keywords: Chris Medina & Juliana Ramos | American Idol 10

Watch this video.



He has a nice voice, yes? But that's not the most important thing. The most important thing is, this guy has a very pure heart. He has a beautiful girlfriend. Her name is Juliana Ramos. They are engaged. Unfortunately, his girlfriend got involved in an awful car accident, leaving her almost paralyzed and severely brain damaged. 

This guy is a real angel. His love is strong, unconditional and undying. Truly an inspirational story. I pray and wish them all the very best. May God be with you both.

This is a song that Chris wrote and dedicate to Juliana while she was hospitalized. 

 

They created a Facebook page for Juliana to get help and support for her recovery. Clik [FOR JULIANA] for more information. 


P/S: I feel like crying.


Your sincerely,
FANZI

Saturday, January 29, 2011

Deborah Priya Henry is Miss Malaysia Universe 2011.

This beautiful lady is going to represent Malaysia, in the Miss Universe 2011 that will be held in Sao Paulo, Brazil somewhere in September this year. She is the former Miss Malaysia World 2007. She represented Malaysia in Miss World 2007 which was held in China and managed to land on top 15.

Can she shine in the Miss Universe 2011? Well, she has the looks. She's intelligent. I think she deserves the crown. May luck be with her.

[WARNING]
In this post, you will be bombarded with Deborah's photos. But I think it's not a problem because she is so beautiful to look at.





Isn't she lovely?


Deborah with Nadine Ann Thomas, the previous queen.










More pics of her.











All the best Deborah. Make us proud.


[PHOTO CREDITS]
Google
Facebook



Yours sincerely,
FANZI

What friendship in Facebook means?

Hello semua.

Macam-macam lah perangai orang dalam Facebook nih. Some of them really are good people with good intention. Some other are just weird. First, they strike a conversation with you and say nice things like "You're cute" etc etc. And after that, they start to ask for your phone no. Some of them I give lah but some others saya tia bagi because of several reasons.

This is one of the examples.


Tengok tu. Bila saya tia bagi phone no, trus blah. What's that supposed to mean? Berkawan biarlah ikhlas. Saya tia bagi no phone bukan bermaksud saya tia mo kawan. It's just that we have not reached the point where it is necessary to have our phone no exchanged. Cukuplah chat dalam Facebook saja. One day, bila sudah kenal rapat through Facebook, baru lah exchange phone no. Kan bagus kalau begitu. Hehe~ Bukan mo sombong, cuma berfikiran logik.

P/S: Saya minta maaf kalau ada yang tidak suka. I'm just letting out what I feel. 


Yours sincerely,
FANZI



[WORDS IN ITALIC]
*tia = tidak
*mo = mau

Keywords: Hafiz & Adira in Kota Kinabalu | Akademi Fantasia 9 Audition at Promenade | Oh My Girl! | Back to Sabah.

Hello kawan-kawan.



Sukacitanya mengumumkan bahawa saya telah selamat tiba di Kota Kinabalu, Sabah pada jam 8.30 petang. Tadi satu flight dengan HafizAdira. Sempat chit-chat dengan dorang. Esok dorang akan sama-sama memeriahkan audition Akademi Fantasia 9 (AF9) di Promenade Hotel. I'm thinking of going to the audition tapi never mind lah. Huhu~




Yang lagi best, sampai jak di bandar KK tadi, ada fireworks. Meriah tul! Seolah-olah menyambut kedatangan saya di KK. Hehehe~ So, I'm gonna spend a week here. Harap-harap dalam satu minggu ni banyak benda best yang jadi. For example, my car. I hope I'll get my car a.s.a.p.

Lamanya nda update blog. Last update dua hari lepas. What have I been doing during the last few days?

On January 27, my friends and I went to Kolej Damansara Utama (KDU) to watch a play called Oh My Girl or O.M.G. It was a modern adaptation of William Shakespeare's play Taming of The Shrew. Compared to the play at KLPAC that we've attended, I wasn't really excited for this one. I could not explain why. But it doesn't really matter anyway. 

This is the trailer of the play. Found it on YouTube.


About this play, it was OK I guess. The actors / actresses did quite a good job considering the fact that they are still amateur. Some of them, according to the organizer, had never performed in a play before. I should say congratulations! The good thing about this play is, it was done to raise funds for the Children Cancer Fund at University of Malaya's Medical Centre (UMMC/PPUM). I appreciate their effort. Good job!



P/S: Happy Chinese New Year to all! Gong Xi Fa Chai! Sorry if the spelling is wrong. Hee~


[WORDS IN ITALIC]
*jak = je
*tul = betul
*nda = tidak



Yours truthfully,
FANZI

Thursday, January 27, 2011

OMG! Lady Gaga was electrocuted on stage!

I found this video on YouTube. Must watch.



Hahahaha~ No offense Gaga's fans. But I find this superbly funny. LOL!


Yours sincerely,
FANZI

Wednesday, January 26, 2011

What is special about tomorrow?

In a few hours, I will be 23 years old. Tua kah? Haha~ Tiapa. Yang penting hati muda.

Esok bersamaan 27 Januari 2011 (Khamis), genaplah saya berumur 23 tahun. Tia sangka cepat betul masa berlalu. Macam baru semalam saya minum susu ibu. Rupa-rupanya sudah besar. Buleh jadi bapa sudah. Haha~

Anyway, tadi saya buat vlog (video blog). Should I post it here? Malu lah. Sebab belum terer lagi buat video nih. Lagipun dalam video tu saya cakap merapu-rapu. 

Tiapa lah. Saya lekat jak lah video tu di sini. Kalau sudi, tengok lah. Kalau tia sudi, itu luar bidang kuasa saya. Hehe~ 

Nah, tengoklah. Maluuuuuu~


Haha~

Happy birthday to me~
Happy birthday to me~ 
Happy birthday to me~
Happy birthday to me~

Siapa lagi yang birthday esok?

Tadi saya Google, Wolfgang Amadeus Mozart pun lahir 27 Januari. Bangga owh~ No wonder saya pun memiliki bakat dalam bidang muzik ni. Hahaha~ Abaikan ayat tia buleh pigi / tak boleh blah / cannot go tu. 

Ramai lagi orang-orang femes yang lahir 27 January nih. Mau tau siapa? Google lah sendiri. Hehehe~


[WORDS IN ITALIC]
*tiapa = tidak apa
*tia = tidak
*buleh = boleh
*pigi = pergi
*jak = je


Yours sincerely,
FANZI

Cordially invited to the Nuffnang Premiere Screening of Burlesque!

Assalamualaikum & selamat sejahtera.

So, just now, I checked my email and I got an email from Nuffnang.

Saya buka email tu dan...


TADAAA!!!



I got two tickets to the  premier screening of Burlesque. I've watched the movie trailer and I think it's quite a good movie actually. It's interesting. Furthermore, Christina Aguilera is in that movie. Would love to see her act.

Watch the movie trailer.



I guess they like my comment on their blog entry about Burlesque. Padahal saya main belasah jak komen. Hehe~



Enough said. I'm so gonna be there kalau tiada aral melintang lah. Thank you Nuffnang.

P/S: Wondering who else is going. As far as I know, these 4 classmate-bloggers are also coming [ASHLEY], [MIMI], [DEWI] & [PAI].


Yours sincerely,
FANZI


[WORDS IN ITALIC]
*jak = je

Tuesday, January 25, 2011

Saya seorang penyanyi.

Assalamualaikum & selamat sejahtera.

Member-member rapat dan yang ikut perkembangan saya memang tau la jawapan kepada soalan-soalan di bawah ni. It's OK. Soalan-soalan ni sebenarnya cuma mukaddimah.



1.  Tahukah anda bahawa saya suka menyanyi?

2.  Tahukah anda bahawa saya boleh menyanyi? (Anda boleh abaikan soalan ini. Hehe~)

3.  Tahukah anda bahawa saya sudah mempunyai single / lagu sendiri?



Haa~ Mau tau jawapannya, anda [CLICK] lah.

P/S: Singing is my passion. Saya menyanyi bukan sebab mau tunjuk lagak / jadi popular / jadi kaya raya. Saya menyanyi sekadar untuk berkongsi minat dan rasa.


Yours truly,
FANZI

Kes Minah Bebel

Assalamualaikum & selamat sejahtera.

Hari ni saya mau share satu video yang saya baru buat tadi. My best-friend, Fara jadi 'pelakon utama' dalam video tu.

[PROMO SECTION]
Selain Fairuz, Fara ni pun kawan baik saya jugak. Kami bertiga ni memang rapat gila. Kalau pigi mana-mana, memang muka kami selalunya dalam satu frame. Hehe~ Actually, dorang ni pun ada blog jugak. Dalam blog, dorang cakap / cerita pasal personal life and dorang punya views on certain things. It's interesting. In case you wanna check out their blog, click [FAIRUZ] or [FARA].

Anyway, tengok lah video ni.


Sudah tengok? Sikalang jawab soalan-soalan ini.


  1. Kamu pernah kah jumpa orang macam ni?
  2. Kamu suka kah orang yang suka membebel?
  3. Kamu rasa kenapa orang tu suka becakap atau dengan kata lain membebel tia henti-henti?
  4. Apa reaksi kamu kalau jumpa orang macam ni?


Sudah jawab semua soalan tu?
Now, the ultimate question is:

Kamu rasa situasi Minah Bebel dalam video tu sama dengan situasi di kelas ketika cikgu atau lecturer sedang mengajar?

My brain says, 

"Talking about things that are not important / insignificant is different than talking about things that are useful to us."

True?

P/S: Zaman sekarang ni bukan Minah Bebel jak yang ada. Mamat Bebel pun ada jugak. Aiyo~





Yours sincerely,
FANZI



[WORDS IN ITALIC]
*sikalang = sekarang
*becakap = bercakap
*tia = tidak
*pigi = pergi
*jak = je

Monday, January 24, 2011

Pantai Contest By Mr. K

Hi. How are you? I hope you are fine.




Post kali ni obviously pasal contest yang Mr. K buat. Saya tia tau langsung pun pasal contest ni until Daniel Adie tag saya di Facebook. 



Apa-apa pun, I'll give it a try. Thank you Daniel Adie for tagging me. This contest seems interesting sebab Mr. K cakap dalam [BLOG] dia, hadiah dari orang Sabah. Saya ada soalan, Mr. K ni orang Sabah kah? Whatever it is, saya mau support contest ni by joining it. Menang atau tia menang, itu tia penting. Hehe~

Oh, just to warn / inform you guys, saya orang Sabah. I speak Malay mixed with a little bit of local Sabahan words. Therefore, mungkin ada beberapa perkataan yang kamu tidak faham. But no worries, I've already italicized the words and you can find out the meaning in the [WORDS IN ITALIC] segment at the end of this post.

Untuk contest ni, Mr. K suruh feature-kan dua gambar bertemakan pantai. So, saya pun berabis lah korek balik album-album lama sebab mau cari gambar-gambar yang berkaitan. Cari punya cari, last-last dapat juga.

Here's the first one.


Ini gambar lama. Kalau tia silap, time ni tahun 2007. Saya dengan kawan-kawan saya spent kami punya weekend di Pulau Manukan, Sabah. Pulau Manukan ni rasanya salah satu pulau yang famous di Sabah. Siapa-siapa yang pigi Sabah memang wajib datang sini. Sebab apa? Sebab Pulau Manukan ni best lah. Hehe~ OK, about the picture, I really really love the picture. Dalam gambar tu kami trip-trip tersadai di pantai. Obviously nampak fake la sebab snorkeling equipments tu still ada melekat di kepala. Haa~ It was my first time snorkeling. Kesian, sudah tua baru dapat merasa pengalaman ber-snorkel ni. Tapi tiapa sebab it's actually never too late for something. In conclusion, I really really love this picture.

Here's the second one.


Haa~ Ini time saya di Pantai Cenang, Langkawi. Untuk pengetahuan kamurang, Pantai Cenang ni merupakan antara pantai yang paling meriah di Langkawi. Banyak aktiviti kamu buleh buat di sini. I went here in 2007 if I'm not mistaken. I was initially in Perlis sebab my bro kahwin dengan orang Perlis. So, sebelum balik Sabah, saya ambil peluang melawat Pulau Langkawi. Tempat ni memang best. Meriah. Saya masih ingat, my last night there, saya tidur di pantai. Tia sejuk tapi banyak nyamuk lah. Hehe~ Back to the picture above, it was my first time riding a horse. Nama kuda tu Power. Dia memang power lah. Best naik kuda ni sebenarnya walaupun ada sakit sikit bila dia start manangkus. Hehe~

So, that's about it. Kamu perasan atau tidak? The activities that I've done in the pictures were all my first time.  Sebab tu la gambar-gambar tu dipilih untuk join contest ni. Hehe~

I think that's it. Oh, kena tag 3 bloggers lagi lah. Saya selalu tag secara random. Mari kita lihat siapa yang kena. Hehe~

That's all for today. Thank you.

Yours sincerely,
FANZI


[WORDS IN ITALIC]
*tia = tidak
*berabis = bersungguh-sungguh
*last-last = finally
*siapa-siapa = sesiapa
*pigi = pergi
*trip-trip = pura-pura / berlakon / berlagak
*tiapa = tidak apa
*kamurang = korang
*buleh = boleh
*manangkus = lari

Sunday, January 23, 2011

Model Citizens di KLPAC.

Assalamualaikum & salam sejahtera.

Selamat tengah hari. Kamu apa khabar? Harap-harap semua OK lah.

Saya baru sampai rumah. Perkara pertama yang limpas dalam fikiran saya bila saya masuk dalam rumah ialah update blog. Hehe~ Semalam busy. Tia sempat buka blog pun. Sekarang ni barulah dapat buka laptop. Syukur.

Semalam (22/01/2011) saya pigi KLPAC. Kamu tau kah KLPAC tu apa? Confirm lah semua tau kan. Bagi yang tia tau, KLPAC tu ialah Kuala Lumpur Performing Arts Centre. Disana, kita boleh tengok macam-macam persembahan seni sperti teater, teater muzikal, nyanyian dan sebagainya. Tempat ni kira macam rumah lah bagi orang-orang / penggiat-penggiat seni. 

KLPAC memang cantik. Pemandangan di area tempat ni memang amazing lah. From what I've been told, the place used to be a warehouse before it was turned to what it is now. Betul kah? I'm not really sure. Kalau mau tau lebih lanjut, buka [LINK] ni and bacalah sendiri.

Again, KLPAC memang cantik. Kalau mau buat photoshoot, memang sangat sangat sangat sesuai lah tempat tu. Unfortunately, it is forbidden to take photos there. Kenapa? Saya pun tia tau. Sebagai pengunjung tempat tu, saya rasa memang sangat sangat rugi lah kalau tia ambil gambar. Tapi walaupun forbidden, we did it anyways. Haha~ Taking pics is a must so that we can prove we've been to that place.

So, these are the illegal photos that we've illegally taken.








See. I told you the scenery is amazing. Memang sangat sesuai untuk buat photoshoot. Setuju? Hehe~

OK, enough about the photoshoot thingy. Kami pigi KLPAC off course lah sebab mau tengok teater kan. Tajuk teater tu ialah Model Citizens. It was written by an award-winning playwright, Haresh Sharma and directed by Alvin Tan. The casts are Goh Guat Kian, Karen Tan and Siti Khalijah Zainal. Actually, the purpose of this whole watching-the-theater thingy is entirely academic. It's part of TSL621 (Asian Literature) activities organized by our dearest lecturer, Madam Rosalyn. I hope I spelled her name right. I'm not quite sure actually. Anyway, thank you so much Madam.

Dipendekkan cerita, Model Citizens sangat best. It talks / focuses / highlights on the dilemmas faced by three women. All I can say is, this theater was superbly brilliant. It gets people to think of who they really are and how they are perceived by other people. If you'd like to know more, you can read the review made by my talented friend, Ashley, in her blog. [CLICK] here. If only I can write good review like her. Huhu~

Theater tu start pukul 3 petang. Kami datang awal. Excited mau tengok. Haha~ Sementara menunggu, kami pun beraksi lah di depan kamera, as usual.

Arts for all! Yeay!

Wanita-wanita di belakang perasan dorang tu Wonder Girls. Haha~

Tengoklah budak perempuan yang paling kiri tu. Ketawa tia ingat dunia. She's my best-friend, Fara.


Comel kah? Haha~

Upon arrival.

Happy faces. Semua excited.


Me and my best-friend.

Kenapa saya comot?

A Japanese supermodel spotted! Haha~ Her name is Ejit.

Kami balik dulu.

My best-friends forever. We had a blast! Thank you KLPAC.

Kesimpulannya, theater tu memang best! Suatu hari nanti, saya akan jadi orang kuat dalam bidang seni. Mudah-mudahan. Teringin mau datang sini lagi untuk buat photoshoot. Hehe~

Thanks so much to Madam Rosalyn for giving us the opportunity to watch such an amazing show. Looking forward to go there again.

I had a blast!

P/S: Photos are taken from Dewi's Facebook album.




[WORDS IN ITALIC]
*limpas = lalu / terlintas
*tia = tidak
*pigi = pergi




Yours truly,
FANZI